Видове шоколад и неговите характеристики – научете повече за едно от най-популярните сладки изкушения

Шоколадът често се използва като съставка в различни ястия, без значение дали са сладки или солени, а черният шоколад се използва дори като козметичен продукт. Въпреки че не е част от списъка с най-здравословни храни, шоколадът е здравословен, когато обаче се консумира умерено. Това важи особено за по-тъмните шоколади, които са с по-голямо съдържание на какао.

Какво съдържа шоколада

Именно какаото е основната съставка в шоколада и заради какаото шоколадът се характеризира с толкова полезни свойства, тъй като е богат източник на влакна, антиоксиданти, минерали, флавоноиди, полифеноли, кофеин , триптофан и много други полезни съставки.

Запознайте се с видовете шоколад и неговите характеристики, имайки предвид, че той може да бъде открит на пазара под десетки различни форми – блокчета, бонбони, шоколадови яйца, разнообразни шоколадови фигурки за различни поводи. Към него могат да бъдат добавени сухи ядливи цветя, сушени плодове, ядки, дори и различни аромати – кафе, канела, ванилия, карамел, та дори и чили.

Основни видове шоколад

Ако сте страстен фен на шоколада, то в следващите редове ще ви представим основните видове шоколад и неговите характеристики. Във всеки вид се съдържа различно количество какао, различава се по цена, вкус, предназначение и хранителна стойност.

Натурален шоколад - съдържание

Натуралният шоколад съдържа между 30% и 85% какаова маса. Понякога тя може да е дори 100%. Характеризира се с плътна структура, като може да се използва и при сладки печива. Тъмният шоколад има различни разновидности – сладък черен шоколад, неподсладен черен шоколад, горчив черен шоколад, които се различават спрямо захарното съдържание и процентът какаова маса.

Млечен шоколад - съдържание

Съдържанието на какаова маса в млечния шоколад варира в различните страни. Той има по-твърда структура от белия шоколад и е по-мек от черния. Използва се и в сладкарството.

Бял шоколад - съдържание

Белият шоколад не съдържа какаова маса, а се произвежда само на базата на какаово масло. Характеризира се с мек и приятен вкус. Използва се за различни десерти, бисквити и декорации.

Аериран шоколад – съдържание

Аерирания шоколад се приготвя при издухване на въздух в течната какаова маса, след като се охлажда и резултатът е мехурчета в шоколада.

Рубинен шоколад – съдържание

Рубинения шоколад е последната иновация в шоколадовата индустрия. Все още не е ясна точната рецепта за направата му. Предполага се, че вероятно се приготвя от не ферментирали какаови зърна от бразилски сорт какао.

Ние от екипът на „Жанета“ се надяваме, че вече сте наясно с видовете шоколад и неговите характеристики. Познавайки ги, а и опитвайки всеки един вид шоколад, ще можете да определите своя сладък фаворит.