Историята на френските макарони

Цветни, пухкави, изящни и деликатни. О, да – и безумно вкусни. Френските макарони са един от най-емблематичните десерти във Франция. Тези сладкиши на базата на меренге може да се разглеждат почти като изкуство. Факт е, че цели сладкарници в Париж са посветени на този толкова изискан десерт, който е подходящ, както за изискан коктейл, така и за следобедно парти или непринуден брънч.

Но славата на френските макарони не винаги е била толкова бляскава. Каква е тяхната история и кой ги е измислил?

Френските макарони – Macarons, са елегантни малки сандвичи, които се правят с меренге, бадемово брашно и пълнеж от маслен крем.

Първата известна поява на макарони в Европа е през Средновековието. По онова време това е малко сладко десертче, направено от бадеми, яйчен белтък и захар, хрупкаво отвън и меко отвътре. Въпреки че французите често си приписват заслуга за френските макарони, предполага се, че Катрин де Медичи вероятно ги е пренесла във Франция през 1500 -те години от Италия, където те са произвеждани във венециански манастири от 8 век. Тогава те са смирено наречени „свещенически пъпки“ поради формата на сладкиша.

Независимо от това, Франция е мястото, където сладкишът става популярен. Първата писмена рецепта за макарони се появява във Франция през 17 век, като оттогава са известни редица версии.

Как френските макарони стават популярни

През 1792 г. две монахини кармелитки в Нанси, които стават известни като сестрите Макарон, пекат и продават сладкиши, за да оцелеят по време на Френската революция. През 1952 г. Нанси, в знак на уважение към двойката, преименува мястото, където са произвели макароните. С течение на времето различни региони във Франция приемат рецептата като местен специалитет.

 

Въпреки това, френският макарон, какъвто го познаваме сега (с две бисквитки целувки, обединени от лек, ароматизиран пълнеж) е творение на френската столица. През 1830 -те години парижките сладкари запознават света с macaron parisien. Рецептата е популяризирана от сладкарница Ladurée – компания, създадена през 1862 г. от Луи-Ърнест Лодуре, джентълмен, който явно е знаел из основи как да направи страхотните сладки.

Френските макарони са преминали безкраен процес на преоткриване и непрекъснато появяване на нови вкусове и цветове. В началото на 21 век сладкарите започват да предлагат френски макарони с различни вкусове между пълнежа и бисквитките. Оттогава сладкото се разпространява по целия свят, отчасти благодарение на филма на София Копола от 2006 г. „Мария Антоанета“. Там кралицата е заобиколена от пищни пирамиди от разноцветни макарони. Оттогава френските макарони жънат популярност в Северна Америка и Азия.

Рожден ден на френския макарон

Не на последно място, френските макарони имат рожден ден – 20 март.

Как се правят френски макарони

Базовите продукти за тях са:
90 г белтъци (добре е да са престояли поне 3 дни в хладилник)
щипка сол
40 г кристална захар
200 г пудра захар
110 г бадемово брашно (смляно от белени бадеми)
боя (по желание)
За крема:
100 гр. бял шоколад
40-50 мл. течна готварска сметана
боя за оцветяване на крема (по желание)

А направата им… тя е изкуство!