Днес ще поговорим за какаото и какви са неговите ползи и вреди…

Какао -това са семената на какаовото дърво или направения от тях прах. Най-известната употреба на какаото е в производството на шоколад и сладкарски изделия, използва се и във фармацията и козметиката. Има множество проучвания за какаото – ползи и вреди. Ние от екипът на „Жанета“ решихме днес да ви представим някои от най-популярните от тях.

Какао - ползи

Още от древността са го използвали за подобряване на здравето. Ползите му са много и разнообразни като например понижава високото кръвно налягане, понижава холестерола, затлъстяването и влияе благоприятно на борбата срещу диабета. Изключително добре благоприятства за подобряването на еластичността на кръвоносните съдове, което се дължи на антиоксидантите в него, които стимулират производството на азотен оксид, спомагащ за здрава кръвоносна система. Какаото влияе и на хроничната умора и различните невродегенеративни заболявания, депресивни състояния и други. Какаото помага за подобряване на настроението, повишава чувството на задоволство, намалява нивата на стрес и оказва успокояващ ефект, като това се дължи на повишаването на серотонин и теобромин. Какаовата кора и маслото се използват и за проблеми, свързани с червата, различни рани и заболявания на кожата. Какаовите зърна дори служат и за афродизиак.

Какво съдържа какаото

Какаото е богато на калий, фосфор, магнезий и калций, натрий, желязо и цинк, Съдържа и различни витамини като Б6, Е и К, фолат, тамин и други. Какаото съдържа и кофеин, но пък суровото какао не съдържа захари.

Прием на какао от мъжете

Какаото на прах при мъжете оказва благоприятно влияние при повишаване на сексуалното желание и качественото произвеждане на сперма, това се дължи на съдържанието на цинк в какаото.

Прием на какао при бременност

Приемът на какао при бременност трябва да се ограничи или да се изключи напълно приемът на какао, тъй като пречи на организма да усвоява правилно калция и това може да повлияе върху растежа и развитието на детето.

Прием на какао при децата

Когато говорим за прием на какао при децата, трябва да се спазват няколко правила за консумацията. Например при деца от 2 до 6 годишна възраст не трябва да се надвишават 50 мл. на ден, с не повече от 1 чаена лъжичка какао на прах, до 2 пъти седмично преди вечеря, но не точно преди храненето. От 6 до 10 годишна възраст – до 100 мл. на ден, не повече от три пъти седмично и след 10 годишна възраст може да се пие какао всеки ден.
За какаото, за ползите и вредите има много информация в интернет, но колкото и да е полезен един продукт, толкова и трябва да внимаваме да не прекаляваме с неговата консумация, тъй като това може вместо да подобри здравословното ни състояние, да го влоши.

Какао - вреди

Какаото е полезно, но не бива да се прекалява с неговия прием, тъй като може да предизвика нежелани реакции. Поради високо съдържание на мазнини какаото не се понася добре от хора със жлъчни, чернодробни проблеми и храносмилателни смущения като гастрити, ентероколити. Може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха. Какаото трябва да се избягва от хора, които имат проблеми с бъбреците и са податливи на образуване на пясъци и камъни в тези органи. Причината затова е съдържанието на оксалова киселина в какаото. Предозирането с какао може да причини алергични кожни реакции, мигрена.
Като всяко нещо и в какаото има ползи и вреди. Трябва приемът му да бъде контролируем, за да се възползваме от ползите му и да не достигаме до вредите, които може да нанесе на организма. Винаги е добре да сте добре информирани за храни като какаото – ползи и вреди.