Купуването на фондан, закупен в магазина, може да бъде скъпо начинание, а не винаги количеството може да ви стигне, за да покриете цялата си торта. Да не говорим, че вкусът няма нищо общо с този на приготвената в домашни условия рецепта…
Да си направите фондан у дома е много по-лесно, отколкото си мислите, а и е евтино. Ето някои насоки.

Фондан за торта - съставки

Глюкоза и глицерин могат да бъдат намерени в повечето магазини за украса на торти или онлайн. Вместо глюкозен сироп, можете да използвате царевичен сироп.
Може би си мислите, че тази рецепта включва много съставки, но изисква само няколко. В допълнение към глюкозата и глицерина, всичко, от което се нуждаете, е желатин, екстракт от ванилия и вода.

Приготвяне на фондан за торта

Съставките са супер достъпни и процесът е по-лесен, отколкото предполагате. Освен това, след като научите как да направите глазура от фондан, която можете да оцветите сами, хората ще бъдат шокирани да разберат, че вашата торта с фондан е направена от вас, а не от професионален пекар.
Подобно чувство ви изкушава, нали?

Как се прави фондан за торта

Ето ги и стъпките:
· Комбинирайте желатина и студената вода в тенджера. Оставете да престои до получаване на идеална плътност и след това загрейте, докато се разтвори.
· Добавете глюкоза и глицерин и разбъркайте добре. Бъркайте още и точно преди да се разтопи, свалете от огъня и добавете ванилията. Оставете да се охлади.
· Поставете сладкарската захар в голяма купа.
· Разбъркайте хладната вече желатинова смес с помощта на дървена лъжица.
· Добавете малко захар наведнъж, докато лепкавостта изчезне. Смесете с останалата захар.
· Бъркайте до съвършена гладкост и докато сместа спре да лепне. Ако е прекалено мека, добавете още захар. Ако е прекалено твърда, добавете няколко капки вода.
За да изгладите фондана, разточете го с точилка върху повърхност, покрита с допълнителна пудра захар.

Оцветяване на фондан

Когато добавяте цвета, използвайте паста вместо течност – тя е по-концентрирана по цвят и текстура. Предимството на използването на паста за оцветяване е, че цветът няма да се разреди, когато го смесите с белия фондан.
Сложете си найлонови ръкавици, за да избегнете оцветяване на ръцете си. Ако използвате различни цветове, добре е да имате няколко чифта ръкавици.
Можете и да ароматизирате получения фондан за допълнителен разкош. Това става, като добавите към него няколко капки от любимия си аромат, като бадем, лимон, розова вода или екстракт от портокал.

Съхранение на фондан

Ако трябва да съхранявате фондана за кратки периоди от време, увийте го в найлоново фолио и го съхранявайте в найлонова торбичка.
За по-дълго съхранение, го навийте на топка, след което го намажете с малко растително масло. Увийте в найлоново фолио, след което трябва да поставите опакования фондан в херметически затворен контейнер. По този начин може да се съхранява до 2 месеца. Не го охлаждайте и не го замразявайте.