Мисията за направата на вкусни и здравословни бургери е възможна!
Бургерът е може би една от най-емблематичните храни, както и една от най-консумираните. От вериги за бързо хранене и ресторанти от висок клас до барбекю в задния двор, винаги е лесно да си хапнете бургер. Бургерите обаче често могат да бъдат нездравословни заради огромните порции, нездравословни гарнитури и мазни бургер питки.
Нищо не може да се сравни с хапването на страхотен сочен бургер и ако случайно се навиете да си го приготвите вкъщи, вместо да се налага да се отправяте към най-близкото заведение за бърза храна или ресторант, това ще го направи още по удовлетворяващ. На как се правят вкусни и здравословни бургери? Възможно ли е тези две думи „вкусни“ и „здравословни“ да бъдат една до друга в едно изречение?

Вкусни и здравословни бургери – възможно ли е?

Да, възможно е. Бургерите не са само парче месо, което е притиснато между нарязано хлебче. Те са нещо повече. Те са класика в жанра, към която обаче трябва да се подхожда с финес. Как се правят вкусни и здравословни бургери? Вкусните и здравословни бургери се правят с качествено месо, което в идеалния случай трябва да бъде съвсем наскоро смляно.

Как да си направим здравословни бургери

А най-добрият вариант е вие сами да си смелите месото, така ще можете да гарантирате какви подправки слагате в каймата. Какво ще бъде месото е изцяло по ваше желание – свинско, телешко или пък пилешко. Ако пък сте вегетарианци и не вкусвате месо, поставете между бургер питките запечено сирене тофу, соево или бобово кюфте, което лесно може твърде много да наподоби вкуса на това, което е приготвено от кайма.

Другият особено важен елемент на вкусния и здравословен бургер е изборът на питка. Бургер питките, предлагани от „Жанета“, са направени по традиционна рецепта и само с най-качествените и чисти съставки – пшенично брашно, вода, прясна мая, захар и сол. Бургер питките на „Жанета“ имат и друго качество – не съдържат нездравословни мазнини. По желание бургер питките могат да бъдат поръсени със сусам, маково семе, ленено семе или ким. Те са идеални за приготвянето на истински вкусни и здравословни бургери. Препечете ги умерено, така че да придобият златист загар. Внимавайте да не ги прегорите, тъй като така ще съсипете целия бургер.

Бургерите са здравословни, само когато ги приготвите в собствената си кухня. Така че се постарайте за качественото приготовление на всяка една от съставните им части, особено за соса. Сосът към вкусните и здравословни бургери може да бъде изключително разнообразен, спрямо вашите предпочитания – гъбен, лучен, от горчица, майонезен и т.н.

Развихрете въображението си и след това се развихрете в кухнята.