Всички знаем, че плодовете са полезни и трябва да присъстват в менюто ни всеки ден. Те ни дават енергия, фибри, засилват имунитета ни, пък и са вкусни. Те са източник на антиоксиданти, витамини и минерали.

12-те най-полезни плодове

Най-полезните плодове в нашата класация това са: Ябълка, череши, кайсии, грейпфрут, портокал, манго, папая, ананас, банан, ягоди, боровинки, къпини.

Ябълките намаляват риска от сърдечни проблеми и диабет тип 2, съдържат фибри, витамин С, калий и витамин К.
Смята се, че черешите са едни от най-полезните плодове, тъй като имат способността да редуцират риска от рак.
Кайсиите съдържат витамин А, който е изключително полезен за здрава кожа, коса и нокти. Ядките им също са полезни, но трябва да се консумират печени.
Грейпфрутът подпомага отслабването и намалява инсулиновата резистентност, намалява нивата на холестерола и предотвратява образуването на камъни в бъбреците
Портокалът съдържа много витамин С, но също така и калций, който е полезен за зъбите и костите. Подобрява здравето на сърцето, регулира високото кръвно налягане, подпомага зрението и намалява риска от редица заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак.
Сред най-полезните плодове е и мангото. То е богато на витамин А и витамин С, полезно е за сърцето, за кожата, за зрението. Не дразни стомаха и храносмилателния тракт.
Папаята е богата на витамини А, В, С, D, E, калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий и фитоестрогени. Намалява риска от чернодробни заболявания, има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания.
Ананасът има силно противовъзпалително действие, съдържа витамин С манган и тиамин. Намалява риска от развитие на мускулна дегенерация, което засяга очите при възрастните хора.
Бананът също е от най-полезните плодове. Той е чудесен източник на калий, полезен за работата на мускулите и здравето на сърцето. Дава енергия, подобрява настроението, понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак, предпазва стомаха, запазва костите здрави, подобрява концентрацията.
Ягодите укрепват имунната система, подобряват сърдечната дейност и отделят излишните течности от организма, укрепват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Благоприятстват за кожата, косата, паметта и зрението.
Боровинките имат кардиозащитна функция, намаляват риска от болестта на Алцхаймер и деменция, имат противовъзпалително действие и спомагат за подобряване на зрението.
Къпините съдържат много витамин Р, повече от малината. Използват се за лечение на настинка и са чудесен източник на антиоксиданти, забавят стареенето и засилват имунитета. Също така спомагат и за нормализирането на състоянието на централната нервна система.

Плодове за намаляване на теглото

Ако търсите най-полезните плодове за намаляване на теглото това са ягоди, боровинки, малини и къпини. Те са заредени с антиоксиданти и високо съдържание на фибри, които повишават загубата на тегло и потискат апетита.

Ако пък харесвате сладкото и не можете без него, комбинирайте с плодова торта, плодова пита и всякакви тестени изкушения със декорация здравословен плод. Така хем ще подсилите имунната си система, хем ще нахраните и душата.