Днес екипът на „Жанета“ реши да сподели с вас здравословни заместители на захарта.
Захарта е най-популярната съставка за подслаждане, но не винаги е полезна за организма. Не можем да изключим захарта изцяло, защото тя е в състава на много храни, които консумираме всеки ден. Но има различни заместители на захарта, които не са толкова вреди за нашите организми.

Допустимо количество прием на захар

В много изследвания има определени дози, които са необходими и полезни за организма. При мъжете оптималната доза дневен прием е около 37 грама, а при жените 25 грама. Прекомерното използване на захар може да причини здравословни проблеми като образуване на лош холестерол, проблеми със сърцето, затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет, образуване на зъбен кариес, гъбични инфекции, проблеми с кожата и други.

Видове заместители на захарта

Съществуват редица видове заместители на захарта, които са в пъти по-здравословни от бялата кристална захар. Такива заместители могат да бъдат канелата, която има влияние на регулатор на кръвната захар, намалява разпространението на ракови клетки при левкемия и лимфон, а също така има и положителен ефект при спирането на устойчиви гъбични инфекции.

Друг заместител е стевията. Тя е сладка, но е без никакви калории билка и би могла да доведе до понижаване на кръвното налягане.

Един от най-добрите заместители на захарта се смята и медът. Той съдържа много витамини и минерали, които са полезни за човешкия организъм.

Друг заместител може да бъде малцът.  Въпреки, че малцовата захар е по-малко сладка от бялата захар, тя е един здравословен заместител, който е полезен за здравословен начин на живот.

Определени сиропи също могат да бъдат заместители на захарта – сиропът от агаве е сравним с вкуса на този на меда, който се използва предимно за вегетариански заместител на меда. Кленовият сироп е едно от чудесата на света, съдържайки много минерали и по-малко калории от меда. Палмовият сироп, оризов сироп, царевичен сироп също могат да бъдат заместители на бялата захар.

Кокосовата захар, която е направена от сока на кокосовите цветя и има нисък гликемичен индекс,  подходяща за хора с диабет.

Цикорията се извлича от корена на многогодишни растения, като заместител на захарта, той съдържа и важни витамини от групата Б, разтворими фибри и минерали като манган, фосфор, калий, желязо, калций и магнезий. Използването й трябва да бъде умерено.

Декстроза или гроздова захар е бърз източник на енергия за нашето тяло, има сладък вкус и се използва често като подсладител при печене и готвене и за някои медицински цели. Тя се използва за повишаване нивата на кръвната захар.

Друг заместител на захарта са фурмите – захарта, получена от тях преминава пред термична обработка, получена от захарно цвекло и захарна тръстика и често се смята за по-здравословна и естествена от захарта.

Кафявата тръстикова захар е по-полезна от трапезната захар, като съдържа по-малко калории и въглехидрати.

Захарта не е от есенциално значение за живота ни, подобно на въглехидратите или мазнините. Но има хора, които ограничават приема й и търсят здравословен заместител. Кой е най-добрият заместител на захарта зависи от личното предпочитание, което да изберете. Вариантите, които могат да се намерят на пазара, ще ви удовлетворят. Но винаги избирайте и дозирайте внимателно. Важно е да търсите органичните и натурални варианти, а не рафинираните. Достатъчно е да замените захарта с правилния заместител, да се насладите на неговите предимства и полезните свойства за организма.