Заложете на естественото – разберете кои са най-добрите натурални оцветители за храна

Специалните случаи изискват ярко оцветени храни. С това можете да се съгласите и вие. Тортите за рожден ден показват най-различни цветове глазура. Празничните бисквити и великденските яйца са украсени в различни нюанси. Забавно е да експериментирате с преобразяването на любимите си храни в различни цветове, но не е задължително да имате оцветители, за да го направите.

Има много по-естествени начини, отколкото да посегнете към шишенцето с оцветител в шкафа ви. Когато използвате най-добрите натурални оцветители за храна, ще откриете повече ползи, отколкото простото забавление от цветната храна. Всъщност с естествените оцветители можете да подобрите вкуса на храната, използвайки тъмнозелени зеленчуци или плодове, например.

Био натурални оцветители за храна

Много храни, които са богати на пигменти, лесно могат да се комбинират с любимите ви храни. Например, за да направите зелено, розово или лилаво смути, просто коригирайте списъка на използваните зеленчуци (като зеле и спанак) и плодове (като ягоди, боровинки, малини). Колкото повече плод добавите, толкова по-цветна ще стане напитката.

  • Зеле, спанак, магданоз или чушки – добавете някои от тези зеленчуци, за да оцветите храната си в зелено. Може да се използват за оцветявате на сокове, дресинги, та дори и в смес за палачинки или блатове за торта.
  • Обелки от лилав лук – обелките от лилавия лук могат да дадат наситен лилав цвят.
  • Цвекло – зеленчукът е един от най-добрите натурални оцветители за храна. Той лесно може да преобрази ястието в червено или розово. Той също така е отличен източник на витамин С, желязо и магнезий.
  • Нар – сокът от нар също така може да създаде розово-червен оттенък.
  • Куркума, шафран – тези две подправки са едни от най-добрите натурални оцветители на храната в жълто. Докато оризът ви се готви, добавете няколко щипки куркума за златисто жълт цвят. Шафранът също е отличен избор, но е по-скъпия вариант.
  • Червеният пипер – пиперът оцветява храната ви в оранжево или по-тъмен оранжево-червен цвят. Зависимост от чушките, използвани за направата му, ще имате различни цветови вариации.
  • Японски зелен чай – матчата е фино смлян японски зелен чай. Освен че бихте могли да го пиете като чай, можете да го използвате директно като съставка в много рецепти. Той не само ще оцвети храната ви в зелено, но и има богат вкус, богат е на хранителни вещества, антиоксиданти и фибри.
  • Кафе, какао – ако искате да оцветите храната си в кафяв цвят, кафето и какаото са едни от най-добрите натурални оцветители за тази цел.