Екипът на „Жанета“ ви представя кои са основите на сладкарството – основни понятия и термини, с които трябва да сте запознати, ако изпитвате интерес по темата.

Днес на пазара има широка гама от цветни и ароматни сладкиши, които са лакомство, както за езика, така и за очите. Дали са бонбони, петифури, бисквитки, близалки или други сладкиши – те са любими както на деца, така и на възрастни. Но какви са основите на сладкарството – основни понятия и термини?

Основни видове сладки изделия

Сладкарството е изкуство за приготвяне на сладкиши чрез използване на захар и свързващи агенти. Сладките изделия основно могат да бъдат разделени в няколко видове:

  • Захарни изделия – това са бонбони, дъвки, желета. Основната им съставка е захар и биват оцветени и овкусени с различни плодови вкусове. Развалят се трудно, следователно имат по-дълъг срок на годност.
  • Шоколадови изделия – те използват какао на прах и шоколадов сироп като основни съставки. Срокът им на годност е по-кратък и трябва да се съхраняват в хладилник.
  • Млечни изделия – те са сладкиши, които са приготвени на основата на мляко на прах, към които доста често се добавят сушени плодове, различни аромати. Срокът им на годност е доста кратък.

Основни термини в сладкарството

Основите на сладкарството – основни понятия и термини, са онези подробности, които всеки, който изпитва интерес към темата или пък желае да стартира подобен бизнес, трябва да знае. Ето няколко базови термини, които са особено важни:

Темпериране – загряване на фондан или шоколад до получаване на необходимата температура.

Тункване – потапяне на продукта в глазура

Трампиране – синоним на „Сиропиране“

Текстура – това е състоянието на повърхността на изделието.

Младо тесто – тесто с квас, което е недостатъчно ферментирало.

Точка на втвърдяване – Температура, при която течността преминава в твърдо състояние.

Малцов екстракт – Сиропирана течност, получена от малцова мрежа, продукт, получен в резултат на  превръщане на нишестето в захарта.

Меренге – Бяла пенлива консистенция получена от разбит белтък и захар.

Да бъдете запознати с основите на сладкарството – основни понятия и термини, ще ви помогне да бъдете господар в кухнята. Макар и някои да ги подценяват, те имат за цел да ускорят готвенето и да гарантират, че всичко в кухнята ще протече без проблеми.