Погачата на бебе – според различните региони с известни различия, но все така трогателен ритуал.
Очакването на наследник е трепетно усещане. Всичко, което се случва през тези девет месеца, е вълшебно. А с раждането светът на всички около бебето започва да се върти единствено около него. Това е най-щастливото събитие, което съвсем скоро ще бъде последвано от още по-хубави семейни поводи, например погачата на бебе.

Кога се прави погача на бебе

Погачата на бебе – според различните региони в страната често протича с известни различия. Това е дългоочаквано събитие за младите родители и техните семейства. Празненството се случва на 40-тия ден след раждането на новороденото, като този момент отбелязва неговото представяне пред света. До този момент никой не е виждал детето, за да не бъде то урочасано с лоши помисли.

Погача на бебе – поверия

Поверията гласят, че до този ден новороденото бива посещавано само от най-близките му хора, тъй като през този период трябва да се пази от лоши очи. Обикновено на погачата на бебе биват канени само жени, които са особено близки на майката.  Дамите носят в дома на бебето единствено сладки изделия, за да може да бъде животът му изпълнен единствено със сладки моменти. По време на погачата на бебе всяка от дамите нарича своето пожелание и орисва новороденото. Друго важно условие е да не се изнася храна от дома на детето, след като партито приключи.

Подготовка на погачата на бебе

Като всяко друго важно събитие в живота на вашето дете и това изисква известна подготовка, за да мине всичко по план. Трябва да обсъдите броя на гостите си, как ще бъде декориран интериорът и как ще бъде подредена трапезата. Празникът протича по различни начини в различните региони на страната, но всички те биват обединени от един елемент, който е задължителен – погачата.

Тя е най-важният елемент. При нея няма нужда да се експериментира много, простотата обикновено е най-ценна. Погачата трябва да е без сирене, а с известна сладост. Към погачата задължително се поднася купичка с мед, за да се подслади тя още повече.

По време на кулминацията на ритуала погачата се разчупва над бяла кърпа, която е опъната над главата на майката. Всяка една от дамите орисва бебето и поставя стотинки в кърпата, за да може с тях то да си „купи“ сладък сън.

Това първо важно събитие в живота на бебето е един от многото традиционни български ритуали, в които главен герой е погачата. Тя присъства на българската трапеза при всеки по-важен повод, като раждане, годеж, сватба или погребение. Затова не я подценявайте, а се доверете на качествени майстори при нейния избор.