Трябва да поддържаме силна и стабилна имунна система без значение дали е през есента или зимата, когато има повече вируси и настинки, или заради пандемията от Ковид 19. Вниманието ни към здрав организъм трябва да бъде целогодишно. Правилното хранене е ключов фактор за силен имунитет, както и за правилното функциониране на другите системи в организма. Полезната и богата на витамини храна е важен избор, за да бъдем здрави. Екипът на Сладкарски цех „Жанета“ споделя с вас няколко супер храни за силен имунитет:

Кои са най-добрите супер храни

Цитрусови плодове – чрез тях се приема голямо количество витамин С, което помага за изграждането на силна имунна система.

Червени чушки – съдържат витамин С, но и бета каротин, който тялото ви превръща във витамин А и помага да поддържате очите и кожата си здрави.

Броколи – богати са на витамин А, С и Е, витамин К, витамини В1, В2, В3, В6, В9, фолиева киселина, калций, фосфор, на фибри и антиоксиданти. Редовната му консумация може да предпази от определени видове рак – на бъбреците, на пикочния мехур, стомаха и гърдите. Броколите са зеленчук, които е подходящ за бременни и подрастващи деца. Те са едни от супер храните за силен имунитет.

Спанак – подобно да броколите, съдържа много витамини и минерали засилващи имунната система.

Чесън и лук – имат имунно стимулиращи свойства в борба с инфекциите и понижават кръвното налягане.

Кисело мляко – обикновеното кисело мляко без изкуствени оцветители е богато на витамин D, който спомага за регулиране на имунната система.

Някои видове гъби – шийтаке, рейши, майтаке – повишават имунната система.

Яйца – те са богати също на витамини и минерали и съдържат в състава си холин, който е важен за правилното функциониране на мозъка, нервната и сърдечната система.

Мед – богат е на витамини, минерали, ензими, антиоксиданти, витамин С, облекчава състоянието при настинки и грип, помага при възпалено гърло и детоксикира организма.

Бадеми – богати са на протеини, здравословни диетични фибри, витамини и минерали. Помагат срещу диабет, предпазват от рак, подобряват мозъчната функция, укрепват здравето на сърцето, оказва благотворно влияние върху здравето на коса, кожа, кости и зъби. Укрепват имунната система и помагат на организма да се справи с множество инфекции. Подходящи са за бременни, тъй като съдържат и фолиева киселина. Можем да ги наречем супер храна за силен имунитет.

Съвети за силен имунитет

Освен тези супер храни за силен имунитет, важно за имунната система е и доброто хидратиране. Пиенето на достатъчно количество вода всеки ден е важно за здравето. Друго важно нещо е доброто наспиване нощем, което е изключително важно за благосъстоянието на организма. Добрата физическа активност е необходима за поддържане на здраво тяло и енергичност, но внимавайте с тренировките и не се претоварвайте. За силен имунитет е важно да поддържате и лична хигиена като къпане, често миене на ръце, миене на зъби, носене на чисти дрехи и поддържане на чиста околна среда и обкръжение..

Бъдете здрави и се грижете за себе си с тези съвети и супер храни за силен имунитет.