Подготовка при месене на питка

Първото правило за печене на хляб е да се следват количествата на съставките точно по рецепта. Това ще ви гарантира успех. Особено важно е и качеството на съставките. Уверете се, че брашното ви е за месене на хляб, тъй като то е по-богато на протеини и ще ви гарантира по-добро втасване, особено когато го комбинирате с други брашна, като ръжено или пълнозърнесто.
Важно е да се уверите, че маята е в срок на годност. Една от тънкостите при месене на питка е, да не смесвате предварително маята със захарта и солта, тъй като те могат да убият дрождите, ако влязат в контакт с маята в ранните етапи на печене. Просто решение е да добавите захарта и солта към водата, а маята към брашното преди да омесите всички съставки.
Друга важна особеност при тънкостите при месене на питка е температурата на водата. Най-добре е да използвате хладка вода. Ако водата е прекалено гореща, тя ще активира маята твърде бързо и по подобен начин прекалено хладката вода може да забави процеса.

Месене на питка – как се прави

Следващата стъпка е омесването. В този процес има много тънкости, за които е нужна доста практика. Омесвайки тестото, вие развивате глутена, който от своя страна ще придаде на тестото разтегливост и еластичност. Не месете повече от 10 минути, в противен случай тестото може да стане жилаво. Ако не умеете да месите, използвайте домашен робот, като намалите времето за месене на 5 минути.

Време на втасване на тестото

След като тестото бъде омесено, следва друга важна стъпка при месене на питка – грижата за тестото. Поставете тестото в намаслена купа, намажете го с масло, покрийте го с чиста кърпа или с фолио. Важно е тестото да втасва на топла температура, докато удвои обема си. Никой не може да ви каже за точно колко време тестото ви ще втаса, затова го наблюдавайте. Например, ако е топъл летен ден, втасването може да се случи доста бързо. То не трябва да превтасва, тъй като съдържанието на въглероден диоксид, ще се увеличи твърде много и тестото бързо ще слегне при допир или ще се разкъсва по-лесно.

Ако пък не обичате да се цапате в кухнята, ние от екипът на  „Жанета“ можем да ви предложим вкусни тестени изделия, като Питка плитка, например. Омесена, следвайки всички тънкости при месене на питка, тя е произведение на изкуството. Съчетава в себе си само най-качествени съставки, така че опитвайки хапка от нея, ще се насладите на невероятен вкус.