Важна част от здравословното хранене са ядките. Те съдържат полезни за организма вещества, които засилват имунитета. Препоръчително е да се консумират сурови и без сол, за да се усвоят всички полезни вещества от тях. Днес ние от Сладкарски цех „Жанета“ избрахме да споделим с вас кои са най-полезните ядки, които е добре да включите в ежедневната си употреба са:

Кои са най-полезните ядки

Бадеми – богати са на протеини, здравословни диетични фибри, витамини и минерали. Помагат срещу диабет, предпазват от рак, подобряват мозъчната функция, укрепват здравето на сърцето, оказват благотворно влияние върху здравето на коса, кожа, кости и зъби. Укрепват имунната система и помагат на организма да се справи с множество инфекции. Подходящи са за бременни, тъй като съдържат и фолиева киселина. Те са едни от най-полезните ядки.

Орехи – намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Съдържат много омега 3 мастни киселини във формата на алфа – линоленова киселина, която играе важна роля във функционирането на мозъка. Орехите намаляват възпалителните процеси в организма.

Бразилски орех – съдържа селен, наситени мазнини, фибри. Подобрява храносмилането, намалява драстично нивата на кръвната захар, предпазва от диабет и атеросклероза, подобряват функцията на щитовидната жлеза. Посочват го като анти-ракова супер храна и е сред най-полезните ядки. Достатъчно е да се взима по 1, 2 броя ядки на ден.

Шам фъстък – съдържа най-високо ниво на витамин В6, мед, манган, калий и каротеноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни действия. Съдържа по-малко мазнини и калории.

Кашу – съдържа много желязо, магнезий, фосфор, тиамин, анакардинова киселина и антиоксиданти. Подпомага за възстановяването на мускулите и контрола на нивата на кръвната захар

Фъстъци – съдържат най-високи нива на протеин, витамин Е, фолат, ниацин, магнезий и калий. Съдържат линолова киселина, която понижава нивото на холестерола и предотвратява склерозата.

Лешници – богати са на витамин В, който помага за подобряване на костите и мускулите. Съдържат високи нива на витамин Е, манган, тиамин, фолат и мастни киселини, които подобряват мозъчната и когнитивната функция и помагат за предотвратяване на дегенеративни заболявания.

Сладък кестен – съдържа калий, фосфор, витамин С, манган, мед, висококачествени протеини и минерали. Укрепва сърдечно-съдовата, костната и нервната система.

Макадамия – Въпреки, че съдържат много калории, те са много полезни за организма. Съдържат омега – 9 есенциални мастни киселини, витамин А, желязо, протеин, тиамин, ниацин, рибофлавин и фолат, както и важни витамини от комплекс В. Тези ядки са без глутен, препоръчителната дневна доза е по 5, 6 ядки на ден.

Пекани – съдържат най-голям брой полифеноли и флавоноиди след дървесните ядки. Съдържа фолиева киселина, калций, магнезий,  витамин В и много витамин Е, който защитава тялото от негативния ефект на околната среда и слънчевата радиация. Подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите.

Най-полезните ядки е хубаво да присъстват във вашето меню на здравословно хранене. Може да ги добавяте и към салатата си, към смути или да ги добавяте към сутрешното си мюсли. Всички тези ядки са полезни за организма и за имунната система.